ANNE SÜTÜNÜ ARTTIRMAK

anne-sutu-hem-anneyi-hem-bebegi-koruyor

Anne sütü; bebeğimize vereceğimiz en büyük hediye. Hal böyle olunca da bebeğimiz doğduğu andan itibaren yeni annenin endişeleri , kaygıları başlıyor; ”Sütüm yetiyor mu, nasıl arttrmalıyım?” .

Her annenin sütü bebeğine veya bebeklerine yeter. En başta annenin buna inanması en önemlisidir. Vücudumuzda sütü yapan prolaktin emzirdikçe salınır. Ama sütün kanallardan bebeğe ulaşması için oksitosin denilen hormon devreye girer.Bu hormon çok çekingen, stresten etkilenen bir hormon.Anne gerildikçe , stres düzeyi arttkça salınımı yavaşlar ve süt bir türlü bebeğe ulaşmaz. Anneye sorarsın, ne yapıyorsun diye. Herşeyi yapıyor ve süt halen yoksa o zaman stres durumunun etkili olduğunu söyleyebiliriz. Onun için emzirme sürecinin güzel geçmesi için en başta kendinize ve bebeğinize inanmanız, kendinize vakit ayırdığınız bir süreç olmasına gayret etmek en önemlsidir. Bundan sonrası teknik detaylardır ve çözümü bellidir.

İkinci en önemli, konu da bebeği doğru pozisyonda emzirmek. Mutlaka buna anneler dikkat etmeliler. Eğer bebeüğiniz doğru pozisyonda emmezse sütünüze tam olarak ulaşamaz, her geçen gün de azalmaya başlar. Bunun yanında göğüs uçalrınız da yara olur ve size hep sıkıntı verir. Bunun için hasatneden çıkmadan bebek hemşiresinden doğru pozisyonda emzirmeyi öğrenin.

Anne sütünü arttırmak da; bebeği her istediği zaman istediği kadar emzirmek de çok etkili. Anne sütü ne kadar talep olursa o kadar çok olacaktır. O nedenle sütünüzü arttırmak istediğinizde bol bol emzirin. Özellikle ilk on gün boyunca saatte bakmasızın , hangi göğsü emzirdiğinize bakmaksızın bol bol emzirin . 10-12. gün sonunda artık anne sütünüz olgunlaşma sürecini tamamlandığından emzirme sürenizin ortalama 15-12 dk sürdüğü seanslar şeklinde olmasına ve anne sütünün yağlı kısmını emmesi gayret edilmelidir.

Anne sütünüzü bol bol emzirdiğiniz halde artmıyor diye düşünüyorsanız o zaman pompanızla mutlaka her beslenme sonrasında 15 dk. sağma yapın. Bu sağmalar hep emzirme sonrasında olmalıdır. Çıkan süt miktarına lütfen kafayı takmayın. Çıkan miktar az olabilir. Bu sağma işlemiyle  göğsünüze bol bol ileti göndererek sütünüzün  artması sağlanmaktadır.

Bunların dışında içtiğiniz su miktarı ve annenin beslenmesi de anne sütünü arttırmada çok etkilidir.Gün için de ortalama 2-2,5 lt su içmek çok önemlidir. Suyun yanı sıra 3-4 fincan rezene çayı ve emziren anneler için satılan hazır çaylardan içilmelidir. Su içmek için sizlere bir öneri; her emzirme sonrasında büyük bir bardak su içip, yanında 3-4 ceviz -badem yemek hem sütünüzü arttırır hem de anne sütünüzün yağ miktarını arttıracaktır. Emziren bir anne özellikle süt arttırma dönemindeyse mutlaka hayvansal proteine ağırlık vermelidir. Bu süreçte baklagillerden de yararlanılmalıdır.Ama emziren bir anneye baklagiller gaz yapıyorsa uzak durmakta fayda vardır. Bunların dışında dereotu, dut, üzüm, bira mayası, koyu yeşil yapraklı tüm sebzeler süt yapar. 3 ana öğün , 3 ara öğün şeklinde beslenen bir annenin sütü de artacaktır.

Kısacası bir anne kendine ve bebeğine inanarak emzirme sürecine başladığında bol bol emzirdiğinde, yeteri kadar su için, gerekirse pompa ile sağma yapar ve sağlıklı beslenirse sütünün artmaması için hiç bir neden yoktur.

Sağlıklı, mutlu ve bol sütlü günler:))

Check Also

Onkim ile Bebeğe Hazırlanıyoruz!

  Onkim ile Bebeğe Hazırlanıyoruz! Keyifli ve heyecanlı bir dönemin başındayken merak ettiğiniz ve belki …

17 Yorumlar

  1. 5 aylik bir oglum var emmedigi icin simdiye kadar sutumu sagarak verdim sadrce anne sutu aliyor hala ancak artik yetmemeye basladigini hissediyorum sagarak da olsa sutumu arttirabilmem mumkun mudur?

    • Tuğçe hanım merhabalar
      Bu dönemden sonra anne sütünüzü arttırmak için yapmanız gereken en önmeli şeylerden bir tanesi emzirmelerden sonra sağma yapmaktır. En azından bir tanesi gece olmak kaydıyla günde 3 kere sağma yapmanızdır.
      Bunun dışında havalar ısındığı için içtiğiniz sıvı miktarınızı arttırmaya çalışın.
      Beslenmenizde de protein miktarını arttırın.
      Bunlara dikkat edip, moralinizi de yüksek tutarsanız o zaman sütünüzde toparlar.

      Sevgilerimle
      Esra

    • Tuğçe hanım evet sağarak da arttırabilirisiniz. Biraz beslenmenize, içtiğiniz su ve sıvı miktarınız kontrol edin. Özellikle rezene çayını içmiyorsanız onu ekleyin. günde 3 fincan için. öğlen ya da akşam et veya balk aralarda da ceviz veya badem yemeye çalışın ayrıca sağma sayınızı da 1-2 tane arttırabilirseniz fark ettiğini göreceksiniz.
      sevgiler

  2. Merhaba Esra hanim, benim oğlum 1 yaşında, 6 aylık olduğu andan itibaren çalışmaya başladım, 9 aylık olana kadar da öğlenleri emzirmeye gittim. Ama sonrasında izin alamama ve iş yoğunluğundan dolayı öğlenleri gitmeyi bırakmak durumunda kaldım. Yine 1 ay öncesine kadar gitmesem bile öğlenleri sütümü sağıyordum ama 1 aydır öğlenleri süt bile sağamıyorum. Yani öğlen saat 1’i geçirince bu defa göğsüm akşama dolmayacak diye sağamıyorum. Çünkü oğlum biberon emzik vs. de almadı ve sütü başka hiçbir kaynaktan içmiyor, ben kaynağını biliyorum sadece memeden içerim diyor anlayacağınız 🙂 Sağdığım sütler ziyan oluyor, en azından göğsüm tam dolsun, oradan içsin diye geç kalırsam sağmıyorum kısacası. Sütüm doğduğu andan itibaren aslında çok iyiydi ve sizin yukarıdaki tavsiyelerinizin hepsini de uyguladım uyguluyorum. Şu anda da akşam eve gider gitmez emiyor, gece boyunca her uyandığında emiyor, sabah emiyor. Haftasonları da emiyor. Ama artık göğüslerim tam olarak neredeyse 10-12 saatte bir dolmaya başladı. İlk zamanlara göre süre çok feci uzadı. Sütüm bitecek diye çok korkmaya başladım. Ne tavsiye edersiniz? Teşekkür ediyorum.

    • Bengi hanım bebeğinizin emme aralarının açılması olması ve sizin sağmamanız sütünüzün daha yavaş dolmasını sağlar. Eskisi gibi olsa bu sefer çok fazla sütten dolayı çok rahatsız olursunuz, sağmadığınız için. o nedenle bu dönemde biraz protein ağırlıklı beslenmek ve belki 1 kere sağma yapmak bir süre sonra sütün toparlanmasını sağlayabilir.

      Sevgiler

  3. Merhaba,
    bebegim 1 aylik anne sutu ile besliyorum.emzirme suresi 15-20 dakka demissiniz ama bazen 1-1.5 saat emzirdigim olyor bu normalmidir? Memede uyumayi seviyor ayirdigimda uyunuyor bu yuzdenmi uzun suruyor. Bu konu icin ne yapabilirim

    • Gözde hanım merhabalar,

      bebeklerin ortalama emerek doydukları süre literatürde 15-120 dk yazar. Ama kimi bebek daha uzun kimisi de daha kısa sürede emerek işini bitirir. Sizin bebeğiniz annesinin kokusunu duyarak uykuya dalmayı öğrenmiş olabilir. Onun için bıraktığınızda hemen uyanır.Kademeli olarak emerek uyutmayı bırakabilirsiniz. bu kolay olmaya bilir. 1-2 gün aynı şekilde uyutun. Sonra memenize bebeğiniz yapışık olsun ama emmesin. bu şekilde uyumasını sağlamaya çalışın.2-3 gün sonra da emzirin ve yanında yatın fakat sadece elinizle dokunun. 2-3 gün sonra yanında yatın fakat bu sefer hiç dokunmayın. bu şekilde yavaş yavaş uzaklaşarak kontrollü olarak uykuya dalmasını sağlayın.bu dönemde kullanılmış göğüs pedini yatağının baş ucuna koyun. Sizin kokunuzu sürekli duyması onun daha uzun uyumasını sağlar.

      Sevgiler

  4. Merhabalar Esra Hanım, 9 günlük bir kızım var sarılık geçirdiği için bi gece hastanede kaldı ve biberona alışmış önceleri emmek istemedi sağarak vedim sütümü şimdi ise gündüz olduğunda emiyor geceleri de emmek istemiyor. Emdiği zaman da en az bir saat emiyor uyuduğu zaman yatağa koyuyorum 20dk sonra tekrar emmek istiyor. Acaba sütüm mü yetmiyor sağdığım için kızım mı tam olarak ememiyor ben mi yanlış tutuyorum anlayamıyorum. Sütü sağıp biberonla verdiğimde uyanmıyor çünkü. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    • Betül hanım merhabalar
      Bebeğiniz daha çok minik olduğu için şlütfen yılmadan , saatte bakmaksızın şu dönemde emzirin. Gündüz de gece de bebekle beraber uyumak ve uyanmak sizin için öneenmli. en azından 2 hafta. ilk 3 hafta da bebeğin ihtiyacı olan süt mi,ktarı ortalama olarak belirlenir. Bu nedenle bol bol emzirmek hatta gerekiyorsa arada sağmak çok önbemlidir. Gece emerken yoruluyordur ve biberonu fark etmeye başladıysa o nedenle biberon ister. Gündüz hiç biberon vermediyseniz gündüz sadece sizi emmesi gerektiği, gece de biraz zorladığında arkada biberon geldiğini keşfettiyse biberon ister. o nedenle siz bol bol emzirin.Emmedi, biberon verecekseniz emzirme ile arasında en azından 10 dk ara olmalıdır. Bebek bu ikisini birbirine bağlamamalıdır. Buna dikkat ederseniz kısa sürede toparlar.

      Sevgiler

  5. Merhaba benim oğlum da 9 aylık oldu iki gündür emmeyi red ediyor. Sanırım sütümde azaldi.. yapabileceğim birşey varmi.. sağlıklı besleniyor diyemem işten dolayı. . Günde bir ker is yerinde sagabiliyorum.. akşamları emerdi ama almıyor. Ne yapabilirim

    • seynur hanım merhabalar,
      Bebeklerin 9. ayı büyüme ataklarının olduğu bir dönem birden emmekten uzaklaşabilir. Bu dönemde olabildiğince her emzirdiğiniz seansın arkasından sağma yapmak önemlidir. Bebeğinize rutininiz de nasılsa aynı şekilde emzirmeyi teklif edin ama zorlamayın. Uykudan hemen sonra veya uyku sırasında genelde ret etmezler .O zamanlar da emzirmeyi deneyebilirsiniz.

      Sevgilerimle

  6. Merhaba. Bebeğim 2 aylik sütum yetmedigi için mama veriyorum. Ama artık bırakmak istiyorum ancak sagdigim da 50 cc çıkıyor bazen 25 ne yaptıysam artmadi. Göğüs kanallarım tikali olabilir mi acaba bunu nasıl anlarım. ?

    • Esra Ertuğrul

      Merhabalar
      Göğüs kanallarınız tıkalı olsa bu kadar da süt çıkmayabilir. Isterseniz sıcak kompres yaptıktan sonra sağma yapın. Bakalım miktarda fark olacak mı?olmazda onun üzerine konuşalım

  7. Tamam tesekkur ediyorum donus yapacağım 🙂

  8. Merhaba bebeğim 2 aylık, sütüm az olduğu için mama takviyesi yapıyorum. Son zamanlarda oğlum meme emmemek için ağlıyor, memeyi tutturamıyorum. Uyuyacağı zaman yada uykuluyken tutuyor sadece bırakıcak diye çok üzülüyorum. Ne yapmalıyım?

  9. Merhabalar 22 günlük anneyim iki hafta sadece anne sütü verdim bebegime doktora gittiğimizde su kaybı oldugunu ve bebeğin aç oldugunu söyledi mama takviyesine başladı hiçte kilo almamıştı sizce sütümmü yetersiz her ağladığında emzirdim saatlerce emzirdim şimdi mama vermek zorunda olmak beni üzdü beni bırakmasından korkuyorum emzirip öyle mama veriyorum sonra yine az emip gögsümde uyuyor banada yardımcı olur musunuz nasıl yol izlemem lazım sizden destekte egitimde almak istiyorum nasıl ulaşabilirim

  10. Merhabalqr. Bebegim 16 gunluk. Ilk zamanlar meme ucum hic yoktu ve goguslerim tas gibi sertti bebegim ememedi mecburen biberon verdim. Duzenli olarak 3 4 saatte bir sagiyorum. Su an icin sutum yetiyor hatta stogum da var. Ancak bu sekilde gidersem sutum azalir mi? Ben memeyi ogluma versikce agliyor bas bas bagiriyor istemiyor. Tekrar memeye dondurme ihtimalim var midir? Bu durum hem onu hem beni strese sokuyor. Biraz ara vermeye karar verdim memeye alistirmaya. Sizcce ne yapmaliyim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir